پایههای علم رجال
The Basic of Rejal
Seyed Mojtaba Azizi , PhD , Meysam Motiee , PhD
علم رجال از شاخههای اصلی علوم حدیث و از نیازهای اساسی پژوهشگران اسلامی در مراجعه به احادیث است. عالمان شیعه در طول قرون متمادی به نگارشهای متعددی در این باره دست زدهاند؛ حجم انبوه کتابهای پژوهشی عالمان شیعه در اعصار مختلف نشان از اهمیت این علم در پژوهشهای حدیثی دارد، اما در زبان فارسی، متن آموزشی متناسب برای دانشجویان و طلاب نوآموز در این علم وجود ندارد. «پایههای علم رجال» پاسخی به این نیاز است.
علامه شیخ عبدالهادی فضلی (1354ق-1433ق) از عالمان برجسته علوم مختلف اسلامی در دوران معاصر بود که در کنار پژوهشهای برجسته در علوم اسلامی، بیش از 40 سال از عمر گرانبهای خویش را به تدوین کتابهای درسی علوم اسلامی اختصاص داد. نظم در نگارش، توجه به اهداف آموزشی، سادهنویسی در عین بیان متقن و دقیق، تتبع فراوان و تخصص در پژوهش، تبحر در علوم اسلامی مختلف، توجه به جنبههای تاریخی هر علم در آموزش آن و نوآوریهای بدیع که به زبان ساده بیان شده، نوشتههای علامه فضلی را برجسته کرده است. این نگاشتهها در دانشگاههای برجسته عرب زبان دنیا به عنوان متن درسی مبنای آموزش قرار گرفته است. در ترجمه کوشش شده است که بر محاسن این اثر آموزشی افزوده گردد.
باب اول: مقدمه علم رجال حدیث
علت نامگذاری علم رجال
تعریف علم رجال
موضوع علم رجال
فایده علم رجال
تفاوت میان علم رجال و اسامی راویان
رابطه میان علم رجال و دیگر علوم دینی
باب دوم: تاریخ علم رجال
شکلگیری اسامی راویان
نگارش کتاب درباره اسامی راویان حدیث
باببندی کتابهای رجالی
تفاوت میان کتب اسامی راویان و کتب فهرست
تفاوت میان اسامی راویان و تراجم
اصول رجالی
شکلگیری علم رجال الحدیث
تألیفات علم رجال
اصطلاحات عمومی
باب سوم: قواعد
بخش اول: قواعد ارزیابی
بخش دوم: قواعد تعارض
باب چهارم: فواید
بخش اول: مشکلات اسامی راویان
بخش دوم: توضیحات اسناد کتب اربعه
باب پنجم: اسناد فهرستها
فهرست شیخ طوسی
فهرست مرحوم نجاشی
باب ششم: علائم اختصاری و رمزها
کنیهها و القاب ائمه علیهمالسلام
رمزهای صحابه و اصحاب ائمه
علائم اختصاری کتب هشتگانه حدیثی
علائم اختصاری کتب رجال
کتاب حاضر، برای دانشجویان رشته علوم قرآن و حدیث در مقطع کارشناسی ارشد به عنوان منبع اصلی درس «علم رجال» به ارزش 2 واحد تدوین شده است. علاوه بر این، کتاب برای دانشجویان مقطع دکتری منبعی مفید و قابل استفاده است. امید است علاوه بر جامعه دانشگاهی سایر علاقهمندان نیز از آن بهرهمند شوند.
نظر شما :