درآمدی بر مطالعات حدیثی در دوران معاصر

شابک : 978-600-02-0125-8
مرحله تولید : چاپ شده
قیمت : ۷۰۰٬۰۰۰ ریال

حدیث پیامبر اکرم (ص) پس از قرآن کریم، مهم‌ترین منبع دین اسلام و منطبق با اوامر خدای متعال در کتاب آسمانی مسلمانان است. دانشمندان مسلمان از صدر اسلام تا کنون به این مسئله توجه عمیق و گسترده‌ای داشته و حفظ حدیث و سنت نبوی را وظیفه دینی و اخلاقی خود تلقی کرده‌اند. آثار و نوشته های بسیار و منابع حدیثی متعدد از سخنان پیامبر (ص)، بهترین شاهد بر تلاش خستگی‌ناپذیر دانشوران مسلمان در راه حفظ و احیای سنن بنیان‌گذار دین آنهاست. در دوران معاصر نیز این حرکت به شکلی گسترده‌تر ادامه یافته و بر تنوع پژوهشهای حدیثی افزوده شده است؛ آشنایی محققان غربی با منابع و مسائل حدیث اسلامی، بیش از پیش بر دامنه این مباحث افزوده و آن را به مرزهای خارج از جهان اسلام کشانده است. کتاب حاضر در راستای معرفی چنین پژوهشهایی در حدیث اسلامی تألیف شده است؛ پژوهشهایی که طیف گسترده‌ای از دانشمندان مسلمان، اعم از شیعه و سنی، و نیز محققان غربی را در بر می گیرد. مهم‌ترین مباحث کتاب عبارت‌اند از: اعتبار شرعی حدیث، کتابت و تدوین، نقد حدیث، وضع و جعل حدیث، تاریخ‌گذاری روایات، رابطه قرآن و حدیث و تجدیدنظرطلبی در حدیث.

پیشگفتار
فصل اول: حدیث‌پژوهی در دوران معاصر؛ انگیزه‌ها و جریانات
فصل دوم: اعتبار شرعی حدیث (1)
فصل سوم: اعتبار شرعی حدیث (2)
فصل چهارم: کتابت و تدوین اولیه
فصل پنجم: نقد حدیث و معیارهای آن (1)
فصل ششم: نقد حدیث و معیارهای آن (2)
فصل هفتم: نقد حدیث و معیارهای آن (3)
فصل هشتم: وضع و جعل حدیث
فصل نهم: اعتبار نسخه‌های کتب حدیثی
فصل دهم: تاریخ‌گذاری روایات (1)
فصل یازدهم: تاریخ‌گذاری روایات (2)
فصل دوازدهم: نقل به معنا
فصل سیزدهم: رابطه قرآن و حدیث
فصل چهاردهم: تجدیدنظر طلبی در حدیث (1): جریانهای روشنفکری
فصل پانزدهم: تجدیدنظر طلبی در حدیث (2): جریان مدافعان سنت موجود
فصل شانزدهم: رویکردهای علمی حدیث‌پژوهی شیعه در دوران معاصر
منابع
نمایه آیات
نمایه روایات
نمایه اعلام
نمایه اصطلاحات

کتاب حاضر برای دانشجویان رشته علوم حدیث (گرایش نهج‌البلاغه و تفسیر اثری) در مقطع کارشناسی ارشد به عنوان منبع اصلی درس «پژوهشهای حدیثی در دوران معاصر» به ارزش 2 واحد همچنین به عنوان منبع قابل استفاده درس «نقد و بررسی آراء معاصران درباره حدیث» در دوره دکتری رشته علوم قرآن و حدیث تدوین شده است. امید است علاوه بر جامعه دانشگاهی، سایر علاقه‌مندان نیز از آن بهره‌مند شوند.